Marco Dulca pare unul dintre cei mai doriți jucătorii, în perioada de transferuri din Liga 1. Se vorbește despre un interes al Rapidului și al Universității Craiova, dar s-au vehiculat și oferte de la Sepsi și UTA.
Fiul lui Cristi Dulca a vorbit despre toate aceste zvonuri și despre transferul ratat din cauza invaziei ruse din Ucraina. Mijlocașul de 23 de ani a primit oferta de la FC Kryvbas, formației ca și promovată în prima ligă, în momentul în care rușii au invadat țara vecină. Interesant este faptul că FC Kryvbas este echipa susținută de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Jucătorul care e evoluat pentru România la Olimpiada de la Tokyo spune că era imposibil să fie convocat la națională de la o formație care a jucat barajul pentru menținerea în Liga 1 și se plânge de condițiile foarte proaste de la Chindia și de presiunea pusă de staff-ul lui Săndoi, în finalul campionatului.
Prosport: Cum a fost acest sezon pentru tine?
Marco Dulca: Cred că cel mai greu sezon. Mă bucur că s-a terminat așa și că am reușit să salvăm echipa. Sper să nu mai trec prin așa ceva niciodată. O salvare de la retrogradare cu un gol in ultimul moment.
Au fost emoții mari?
Da, am avut o ultimă lună cu foarte mare încărcătură mentală. Cred că și staff-ul ne-a încărcat foarte mult programul în ultima lună și asta s-a văzut în primul meci de la baraj, când am pierdut. Presiunea era pe noi și asta s-a văzut.
De ce spui că vă încărcau programul?
Aveam antrenament dimineață și ședință la prânz, între cele două doar veneam acasă să mâncăm. Făceam asta de 2-3 ori pe săptămână și cumva nu te ajută să fii OK mental, cu un astfel de program.
De ce în acest an echipele din Liga 2 au fost atât de bune la baraj? A scăzut nivelul la Liga 1?
Nu cred că a scăzut nivelul. Dacă ar fi să comparăm loturile, sunt net superioare cele din Liga 1. Cred că a fost o încărcătură și un an foarte greu pentru echipele din Liga 1. A fost o uzură când s-a ajuns la acest baraj. Echipele din Liga 2 au avut o atitudine superioară.
Personal, ești mulțumit de sezonul avut?
Se putea și mai bine. Tot timpul îmi doresc mai mult. Am avut statistici puțin mai bune decât în sezonul trecut. Apropo de statistici. Câți kilometri alergi în meciuri?
Au fost foarte puține partide în care am alergat sub 12 kilometri. La ultimul meci, cu Chiajna, am alergat 15.800 de metri. Bine, au fost 120 de minute.
Cumva atipic pentru fotbaliștii români să alerge atât de mult.
Da, am rezistență la efort. Am avut-o de mic. Îmi și place să muncesc la antrenament, să fac mai mult. Nu sunt foarte talentat și, dacă nu muncesc, la meciuri nu sunt sută la sută pregătit. Mă antrenez și singur. La condițiile de la Chindia, nu poți să crești dacă te rezumi doar la antrenament. Dacă nu faci sală, dacă nu rămâi după antrenament să faci pase și poziționare, cum necesită postul meu, nu progresezi.
Te antrenezi pe cont propriu, pentru că nu ai condiții la Chindia?
Nu avem condiții. Avem doar câteva aparate, la sală, dar nu foarte performante. Noroc că este o sală de forță și un bazin în Târgoviște, unde îmi pot face antrenamentul.
Se vorbește că te doresc multe echipe. Se zvonește de Rapid, Universitatea Craiova, Sepsi, UTA. Ce este real din această poveste?
Este o onoare să fiu dorit de echipe de asemenea calibru. E clar că îmi doresc să plec, să progresez ca jucător, să am o viață liniștită, pentru că nu a fost liniștită în ultimi 2 ani. Vreau să ajung într-un campionat puternic sau la o echipă din România care vrea performanță.
De ce spui că nu ai avut liniște?
Am fost tot timpul pe drumuri, n-am putut juca acasă. A fost o presiune din partea tuturor, mai ales a staff-ului, iar condițiile nu au fost OK. Suntem neplătiți și noi de 3 luni de zile. Aceste lucruri nu le înțeleg în România. Mi se pare o lipsă de respect. Un muncitor dacă nu e plătit de 2-3 luni nu cred că mai merge la muncă. Vorbeam cu Pașcanu și spunea că acesta e unul dintre motivele pentru care a plecat din România. Nu a fost plătit nici la CFR, nici la Voluntari. Dacă aveam condițiile de la Swansea și nu eram plătit și 5 luni, nu aveam probleme. Dar dacă nici nu ai condiții, te apasă lucrul acesta. Am jucat barajul pe gratis, practic.
Unde vei pleca?
Nu știu. Sunt discuții și aștept să văd ce se concretizează.
Cum ar fi să-l urmezi pe tatăl tău, la Rapid?
Ar fi un pas foarte mare înainte, pentru mine. Rapid este un club de tradiție, care are potențial să crească și cred că în 2-3 ani se va bate la titlu. Cu suporterii minunați pe care îi are și noii investitori, va fi o forță în România. Orice jucător din România și-ar dori să joace la Rapid.
Știu că ai fost aproape să ajungi în Ucraina, la echipa protejată de președintele Zelenski?
Așa este. Am avut o ofertă de la FC Kryvbas, dar după o săptămână a început războiul.
După Olimpiadă ai ieșit din interesul echipei naționale. Ce crezi că s-a întâmplat?
Faptul că joc la o echipă care nu a avut un sezon foarte bun a fost motivul. Dacă eram la o echipă din primele 5 sau una din străinătate se uita și selecționerul mai atent la mine.
Contează mult ca și echipa să te ajute?
E greu să fii selecționat de la echipa care s-a bătut la baraj să rămână în Liga 1. Vreau să fiu realist. Am avut 2 sezoane bune, dar este greu să fii selecționat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER